[O2] Halogeny jako światła do jazdy dziennej przy właczniku
Zwiń
X
-
[O2] Halogeny jako światła do jazdy dziennej przy właczniku
Mam pytanie: jako, ze w zeszłym roku kupiłem sobie przełącznik z opcja auto (fotka poniżej), a teraz przyszło mi do glowy, ze moze bym sobie właczył halogeny jako dzienne (zrobiłbym jakis - % w świeceniu) czy ta opcja auto nie bedzie w tym przeszkadzała? Oczyswiscie włcznik maiłbym ustawiony na poz "0" - ale np wieczorem musiałbym przeskoczyc włącznikiem przez w/w opcje auto i czy wtedy by sie coś nie spier.....
Oczywiscie chodzi o 0II z przed FL 2007 rokZałączone pliki
-
-
piotrek_os mam dzienne w halogenach w wersji przed FL jako system amerykański. Posiadam też wyłącznik z trybem auto. Trybem auto steruje czujnik zmierzchu, w który jak zapewne się orientujesz Elegantka jest wyposażona. Pewnie można by to obejść stosując przekaźnik, który w chwili załączenia świateł mijania wyłączy światła dzienne.
Komentarz
-
-
gradek, No ale nie działa to tak jak piotrek_os chce czyli:
-0 tryb amerykański +dzienne przez przeciwmgielne ściemnione
-Auto - właczają się mijania, wyłączają przeciwmgielne dzienne
-1- właczają się mijania
Moim zdaniem po dobrym zakodowaniu tak to powinno właśnie działać. Ewentualnie można pociągnać jeden kabelek i wtedy na "Auto" będzie się świeciło jak jest ciemno.
[ Dodano: Czw 14 Kwi, 11 13:02 ]
piotrek_os, jak nie masz czujnika to na "Auto" będą się Świeciły zawsze światła mijania.
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez andrzej1962Piotrek os - a tak gwoli ciekawości podpowiedz mi do czego ma służyć przełącznik "auto" jak nie masz czujnika zmierzchu?!
Komentarz
-
-
Dzięki. Pytam, bo chyba jak ściągnę gips z nogi też trochę pokombinuję i podpowiedz mi, czy da rade to co chciałbym. Na pewno wiesz, bo sam teraz tworzysz. Mam O II przed liftem rok modelowy 2008. Kolega na spocie wyłączył mi (na moje życzenie bo mnie denerwowało) tryb skandynawski i załączył mi tryb amerykański. Ale chciałbym aby świecenie z reflektorów "przerzucić na halogeny (nie mają DRL) i obniżyć w nich moc. Założyłem do reflektorów dość drogie żarówki i chciałbym trochę zadbać o ich żywotność. W jakich pozycjach włącznika by działały halogeny jako dzienne (nie mam włącznika z auto) i czy nie koliduje to z funkcjonowaniem halogenów. Dzięki za odp.
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez andrzej1962Dzięki. Pytam, bo chyba jak ściągnę gips z nogi też trochę pokombinuję i podpowiedz mi, czy da rade to co chciałbym. Na pewno wiesz, bo sam teraz tworzysz. Mam O II przed liftem rok modelowy 2008. Kolega na spocie wyłączył mi (na moje życzenie bo mnie denerwowało) tryb skandynawski i załączył mi tryb amerykański. Ale chciałbym aby świecenie z reflektorów "przerzucić na halogeny (nie mają DRL) i obniżyć w nich moc. Założyłem do reflektorów dość drogie żarówki i chciałbym trochę zadbać o ich żywotność. W jakich pozycjach włącznika by działały halogeny jako dzienne (nie mam włącznika z auto) i czy nie koliduje to z funkcjonowaniem halogenów. Dzięki za odp.
[ Dodano: Czw 14 Kwi, 11 18:33 ]
U mnie juz zrobione i działa tak jak chciałem :diabelski_usmiech
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez shadoA czasami nie 8?
I. Przede wszystkim ze screenów wynika, ze to sterownik "3C0 937 049 AJ", a to jest sterownik 30-bajtowy. Z tego samego screena wynika, że załadowany jest plik z opisem do sterownika 23 bajtowego, więc błędny. Prawidłowy powinien być opis dla sterownika 30-bajtowego. W sterowniku 30bajt. ściemnia się światła dzienne w bajcie 20.
II. Gdyby faktycznie sterownik był 23 bajtowy, to faktycznie ściemnia się światła w bajcie ósmym. Powiedziałem na początku, że miałbyś 50% racji. A to dlatego, że w takim sterowniku osobno się ściemnia światła dzienne mijania, a osobno światła przeciwmgielne jako dzienne :-)
A powiedziałem, że 50% bo miałem taki sterownik i kiedyś jak chciałem mieć przednie przeciwmgielne jako dzienne, to po włączeniu trybu amerykańskiego (i bajtu odpowiedzialnego za świecenie przeciwmgielnych jako dziennych) świeciły mi z przodu i mijania i przeciwmgielne. Zgłupiałem. Okazało się, że musiałem w trybie świateł dziennych (z przeciwmgielnymi jako dziennymi) w bajcie 8 "zgasić" światła mijania, oraz przygasić przeciwmgielne jako dzienne (bajt 20) :-)
Oczywiście Twoja racja wzrasta do 100% jeśli kolega Piotr nie jeździ na przeciwmgielnych jako dziennych, tylko normalnych mijania (i do tego ma sterownik 23 bajtowy) :-)
Ale dla tych okoliczności z tego postu zastosowanie ma moja pierwotna propozycja (patrz pkt I.), czyli bajt 20 :-)
Zamieszczone przez andrzej1962No i się kurna zaczęłoPozdrawiam,
Michał
Nie piję piwa - jedynie JACK DANIELS! :-)
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez kropeckpiotrek_os, wyślij mi na PW Twoje aktualne kodowanie, to Ci zmienię. Daj znać tylko dokładnie co ma być włączone (tryb skandynawski, czy amerykański. dzienne w przeciwmgielnych czy normalne mijania).
Komentarz
-
-
Podepnę się pod temat, bo zaciekawiło mnie czy w moim starszym modelu rocznik 2006 da radę też ustawić światła do jazy dziennej przez przeciwmgielne. Mam sterownik 21-bajtowy i dotychczas włączony tryb amerykański. Znalazłem przyciemnianie świateł mijania i przeciwmgielnych, ale nie mogłem znaleźć tego bitu, który by to włączył - opis jest conajmniej dziwny, w każdym razie u mniej to bajt 17 bit 4, no i musiałem ustawić 0 dla przyciemniania świateł mijania bo początkowo świeciły razem z przeciwmgielnymi.
Komentarz
-
-
Podoba mi się pomysł, ale zupełnie nie rozumiem o co chodzi z tym trybem amerykańskim? Mam OII Tour i system DayLight który załącza reflektory od razu po przekręceniu kluczyka. Nie podoba mi się to za bardzo ale to nówka-salonówka, więc nie grzebię w niej (na razie ).
Chciałbym zrobić tak jak mówicie, tj. żeby zamiast reflektorów jako dzienne świeciły halogeny. Do tego oczywiście żeby były przyciemnione. Można coś takiego zrobić VAG-iem?
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez alfeejak koledzy pisali wcześniej niezgodne z przepisami.
niech pierwszy rzuci kamieniem ten, co robi wszystko zgodnie z przepisami.....->Usługi elektroniki/małej mechaniki VAG, usługi IT
->Superb 2FL CFGB DSG 4x4 Platinum+
poprzednie modele:
->O2FL CFHC DSG Elegance+ 2016-2020
->O2 BKC+ARL 4x4 Adventure+ 2010-2016
O1FL ASV Ambiente Ice 2003-2010 VW Golf 3 AAZ Classic 2000-2003
Komentarz
-
Komentarz